trustly
trustly

Köp och sälj tryggt och enkelt på Blocket

Tryggt och enkelt - både för köpare och säljare. Som köpare får du pengarna tillbaka om du inte får den vara du beställt. Som säljare får du betalt direkt till ditt bankkonto.

Så här fungerar det

1

Båda gör

handshake

Köparen och säljaren kommer överens om pris och leveranssätt.

2

Köparen gör

money

När pris och leverans är överenskommet klickar köparen på Köp-knappen i annonsen, fyller i sina uppgifter och betalar.

3

Säljaren gör

Send package

Säljaren får ett mejl från Blocket som bekräftar att betalningen gjorts. Säljaren måste godkänna betalningen på Blocket och väljer då bankkonto dit pengarna ska skickas. Varan kan nu levereras enligt överenskommelse.

Köp och sälj tryggt på blocket.se

Känn igen oss när du betalar

how it works
Questions

Frågor på det?

Undrar du mer över det här med Direktbetalning?
Du kan läsa mer under fliken Vanliga frågor.

trustly
trustly

Boka semesterboende tryggt och enkelt på Blocket

Tryggt och enkelt - både för dig som hyr och hyr ut. Betalningen är skyddat tills dess att hyresgästen har kommit på plats. Uthyraren garanteras pengarna redan vid bokningen.

Så här fungerar det

1

Hyresgästen bokar

handshake

Hyresgästen skickar en bokningsförfrågan och betalning direkt i annonsen.

2

Uthyraren bekräftar

money

Uthyraren bekräftar bokning och kalendern uppdateras automatiskt. Vi håller pengarna tills hyresgästen kommit på plats.

3

Hyresgästen flyttar in

Send package

Pengarna betals ut till uthyrarens konto 36 timmar efter inflyttningsdatumet.

Känn igen oss när du betalar

how it works bostad
Questions

Frågor på det?

Undrar du mer över det här med Direktbetalning?
Du kan läsa mer under fliken Vanliga frågor.

faq
faq

Vanliga frågor

Här får du svar på dina frågor kring hur man betalar tryggt och säkert på Blocket. Med Direktbetalning kan du betala och ta betalt på Blocket direkt via ditt bankkonto.

Direktbetalning är en säker och trygg betaltjänst som gör att du direkt i annonsen på Blocket kan köpa den vara som annonseras. Samtidigt som du betalar är säljaren garanterad sina pengar och kan leverera varan enligt er överenskommelse utan att behöva hantera kontanter. Direktbetalning skyddar dig mot bedrägeri. Om säljaren är en bedragare ser vi till att du får pengarna tillbaka.
Du kan betala och ta emot betalningar via din onlinebank hos Swedbank, Sparbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB, Skandiabanken, Danske Bank, Länsförsäkringar, ICA Banken, Forex, Sparbanken Öresund, Sparbanken Syd.
Kostnaden avgörs av priset på varan/hyresobjektet. Är det du som köpare som ska betala så visas kostnaden när du klickar på "Köp-knappen" och fyllt i det pris du och säljaren kommit överens om. Är det däremot säljare som betalar så visas kostnaden när säljaren väljer att acceptera betalningen.
Tänk på att det ofta kan dröja en vecka innan dess att en vara som ska skickas med posten kommer fram.

Om du har betalat och säljaren accepterat köpet men du ändå inte fått din vara så ska du anmäla detta inom tio dagar (240 timmar) från det att säljaren accepterat betalningen. Anmälan kan göras här. Vi inleder då en utredning och hjälper dig att göra polisanmälan om bedrägeri. När polisanmälan är inskickad och Trustly bedömer att köpskyddet är giltigt så betalas dina pengar tillbaka. Läs igenom användarvillkoren så ser du vilka regler som gäller för köpskyddet och vad vi räknar som bedrägeri.
Du kan inte själv avbryta betalningen efter det att du betalat för varan. Det du kan göra är att be säljaren att inte acceptera ditt köp.
Det är en fråga som säljaren och du får komma överens om. Direktbetalning är enbart en tjänst för säker betalning över internet. Direktbetalning lägger sig inte i de köpevillkor som säljare och köpare kommer överens om. Direktbetalning är ingen nöjd-köpare garanti utan Direktbetalning erbjuder ett köpskydd som ger pengarna tillbaka om du blivit utsatt för ett bedrägeri. Läs igenom användarvillkoren så ser du vilka regler som gäller för köpskyddet och vad vi räknar som bedrägeri.
När du betalat via Direktbetalning får säljaren ett mejl med instruktioner för hur hen ska göra för att acceptera eller neka betalningen. Om inte säljaren accepterar betalningen inom tre dygn (72 timmar) avbryts betalningen och du får tillbaka dina pengar.
När köparen genomfört betalningen kommer ett mail skickas till dig som säljare med ett transaktionsnummer. Inom 72 timmar måste du acceptera betalningen här med hjälp av ditt transaktionsnummer.
Om du inte hittar något mail efter genomförd betalning eller när betalningen accepterats kan mailet hamnat i skräpposten, kontrollera om mailet ligger där. Om du fortfarande inte hittar något mail eller misstänker att du råkat skriva in fel epost, kontakta vår kundtjänst.
När säljaren har accepterat betalningen ska varan levereras enligt vad du och säljaren kommit överens om. Oftast betalats pengarna ut direkt efter det att säljaren accepterat betalningen till det bankkonto som säljaren valt.

I vissa fall kan det dröja innan pengarna betalas ut till säljaren. Detta gäller ifall affären bedöms ha en högre risk. Om transaktionen avser ett hyresobjekt betalas pengarna ut 36 timmar efter det datum hyresgästen checkat in / fått tillgång till hyresobjektet.

Om du misstänker att du har utsatts för ett bedrägeri ska du inom tio dagar (240 timmar) från det att säljaren accepterat betalningen anmäla att du vill utnyttja köpskyddet. Detta kan du göra direkt via denna sida. För hyresobjekt ska du meddela Trustly senast dagen efter du checkat in / fått tillgång till hyresobjektet, kl 23.59.
När du har accepterat betalningen ska du leverera varan enligt vad du och köparen kommit överens om. Oftast betalats pengarna ut direkt efter det att du accepterat betalningen till det bankkonto som du valt.

I vissa fall kan det dröja innan pengarna betalas ut och du ser dem på ditt bankkonto. Detta gäller ifall affären bedöms ha en högre risk. Om transaktionen avser ett hyresobjekt betalas pengarna ut 36 timmar efter datum hyrestagaren checkat in / fått tillgång till hyresobjektet.
Avser en transaktion ett hyresobjekt, betalas pengarna ut till säljaren 36 timmar efter det datum hyrestagaren checkat in / fått tillgång till hyresobjektet.
När säljaren accepterat betalningen kan hen välja att antingen låta annonsen vara kvar eller att ta bort den. Samma annons kan innehålla flera varor vilket motiverar att den lämnas kvar. I en annons som ligger kvar efter att säljaren accepterat betalningen framgår det tydligt att någon redan betalat för varan.
Säljaren måste acceptera eller neka betalningen inom 72 timmar. Accepterar inte säljaren betalningen inom tre dygn återbetalas pengarna till dig.
Ja, Direktbetalnings användarvillkor kräver att varan ska skickas med en metod där säljaren får ett kolli- eller referensnummer för att kunna spåra försändelsen. Det är för att säljaren ska kunna bevisa att försändelsen skickats om köparen hävdar att denne inte tagit emot något paket. Tänk också på att förpacka varan väl så att den inte skadas i frakten.
Direktbetalning är ett samarbete mellan blocket.se och Trustly Group AB för att göra betalningar på Blocket säkra och trygga. Trustly Group AB står under tillsyn och har tillstånd av Svenska Finansinspektionen att erbjuda betaltjänster.
Tidigare betaltjänster för säker internethandel skyddar vanligen köparen mer än säljaren. Direktbetalning är en ny betaltjänst som ger samma höga skydd både för köpare och säljare. Är du säljare är du garanterad pengarna då köparen betalat och kan direkt leverera varan. Är du köpare kan du känna dig trygg då Direktbetalning skickar tillbaka pengarna du betalat om säljaren är en bedragare. De personer som missbrukar Direktbetalning kan stoppas helt från att använda tjänsten då vi gör en identifiering av säljare och köpare som inte kan förfalskas. Det hjälper till att göra det tryggare och säkrare att handla på Blocket.
För att använda Direktbetalning måste säljaren välja det konto på sin internetbank där pengarna från försäljningen på Blocket sätts in. Kontot väljs då säljaren registrerar sig för att använda Direktbetalning i samband med att ett köp accepteras. Därmed är säljaren identifierad via sitt bankkonto redan innan pengarna förs över till kontot. På samma sätt identifieras köparen om köparen vill utnyttja köpskyddet. Då blir både köpare och säljare informerade om den andres identitet. Genom att den som uppträder bedrägligt och missbrukar Direktbetalning kan identifieras kan hen också stängas av från att använda Direktbetalning i framtiden.
Direktbetalning innehåller ett system som automatiskt bedömer risk. Systemet varnar för en försäljning med högre risk än normalt. Riskbedömningen utgår från vilken vara som säljs, hur stort beloppet är och hur mycket köparen köpt och säljaren sålt tidigare. Det är tack vare riskbedömningen som Direktbetalning i de flesta fall direkt vid köpet kan föra över pengarna till säljaren. Men vid vissa tillfällen kan utbetalningen fördröjas. Betalningen sker då först efter de tio dagar som köparen har på sig att utnyttja köpskyddet. Säljaren meddelas om utbetalningsfördröjningen innan betalningen accepteras och har möjlighet att avbryta affären.
En vara skiljer sig markant från beskrivningen om den väsentligt avviker från säljarens beskrivning i annonsen. Här är några exempel:

 • Du har fått en helt annan vara. Exempelvis om du har köpt en bok och fått en dvd eller en tom låda.
 • Varans skick stämmer inte med beskrivningen. Exempelvis om varan beskrivs som ny eller oanvänd men den visar sig vara begagnad.
 • Varan har annonserats som äkta men visar sig vara oäkta.
 • Varan saknar viktiga delar eller egenskaper som inte tagits upp i beskrivningen.
 • Du har köpt tre varor från säljaren men bara fått två.
 • Varan har skadats under leveransen.

Ett objekt klassas inte som "skiljer sig markant från beskrivningen" om det inte väsentligt skiljer sig från betalningsmottagarens beskrivning. Här är några exempel:

 • Varan har mindre repor eller annat slitage och beskrevs som i använt skick.
 • Defekten i varan beskrevs i annonsen.
 • Varan har beskrivits korrekt, men du vill inte ha den när du tagit emot den.
Om du inte får någon vara trots att du betalat och säljaren accepterat betalningen så ska du inom tio dagar (240 timmar) från det att säljaren accepterat betalningen anmäla att du vill utnyttja ditt köpskydd. Detta gör du direkt via denna sida. Vi inleder då en utredning och hjälper dig att göra polisanmälan om bedrägeri. När polisanmälan är inskickad och Trustly bedömer att köpskyddet är giltigt så betalas dina pengar tillbaka.
Om du anmält bedrägeri med sedan fått din vara kan du ta tillbaka din bedrägerianmälan genom att ringa eller maila vår kundtjänst eller via denna sida sida. Om pengarna inte redan hunnit skickas till säljaren så kommer pengarna att skickas direkt efter att anmälan är återkallad.
För övriga frågor kan du kontakta supporten.

Epost: direktbetalning@trustly.com
Tel: 08 - 505 211 20 (vardagar 14:00 - 17:00)
terms
terms

Allmänna villkor för användning av betaltjänst

Dessa allmänna villkor gäller mellan Trustly Group AB ("Trustly") och Användare vid användning av Betaltjänsten. Genom sin användning av Betaltjänsten accepterar Användaren att följa dessa allmänna villkor.

Allmänna villkor för användning av betaltjänst

Dessa allmänna villkor gäller mellan Trustly Group AB ("Trustly") och Användare vid användning av Betaltjänsten. Genom sin användning av Betaltjänsten accepterar Användaren att följa dessa allmänna villkor.

1. Definitioner

 • "Användare" avser antingen en köpare eller en säljare av en Vara eller en uthyrare eller en hyrestagare av Hyresobjekt eller en hyresgäst eller en hyresvärd av Semesterboende och som använder Betaltjänsten.
 • "Bankdag" avser alla dagar utom lördag, söndag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton eller annan allmän helgdag.
 • "Bedrägeriersättning" avser kompensation till köparen/hyrestagaren/hyresgästen vid säljarens/uthyrarens bedrägeri enligt vad som närmare anges i punkt 6 nedan.
 • "Betaltjänsten" avser Trustlys betaltjänst för säker överföring av Köpeskillingen från köparen till säljaren.
 • "Köpeskilling" avser det pris i SEK för en Vara eller ett Hyresobjekt eller ett Semesterboende som överenskommits mellan köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden.
 • "Transaktion" avser en överlåtelse/uthyrning av Vara/Hyresobjekt/Semesterboende från säljaren/uthyraren/hyresvärden till köparen/hyrestagaren/hyresgästen, enligt överenskommelse vid ett enskilt transaktionstillfälle.
 • "Vara" avser en eller flera fysiska varor som är föremål för en Transaktion.
 • "Hyresobjekt" avser en båt, husvagn, husbil eller annat fordon som är föremål för en Transaktion.
 • "Semesterboende" avser en bostad, fritidsbostad eller loka som är föremål för en Transaktion.
 • "Objekt" avser antingen en Vara eller ett Hyresobjekt eller ett Semesterboende.

2. Allmänt om Betaltjänsten

2.1 Betaltjänsten är en Internetbaserad tjänst där Trustly agerar som betalningsförmedlare av Köpeskillingen för att underlätta Transaktioner.

2.2 Avtal om en Transaktion ingås mellan köpare/hyrestagare/hyresgäst och säljare/uthyrare/hyresvärd, och Trustly är inte part i denna avtalsrelation, varför Trustly t.ex. inte tar något ansvar för Varans/Objektets skick. För Transaktionen gäller tillämplig lag, vilket är konsumentköplagen (1990:932) avseende Vara om säljaren är ett företag och köparen är en privatperson och i övriga fall köplagen (1990:931); beträffande Hyresobjekt/Semesterboende gäller avtalslagen (1915:218) samt hyresrättslig/bostadsrättslig lagstiftning oavsett om uthyraren är ett företag eller privatperson.

2.3 Betaltjänsten tillhandahålls endast för Transaktioner där köparen/hyrestagaren är en privatperson med ett svenskt personnummer och säljaren/uthyraren är en privatperson med ett svenskt personnummer eller en juridisk person vars firmatecknare har ett svenskt personnummer.

2.4 För användning av Betaltjänsten krävs att Användaren uppfyller de tekniska krav, såsom typ av webbläsare, som Trustly från tid till annan anger.

2.5 Dessa allmänna villkor kan ändras av Trustly från tid till annan utan föregående meddelande. För genomförd Transaktion gäller dock alltid den vid tiden för Transaktionen gällande versionen av dessa allmänna villkor.

3. Användning av Betaltjänsten

3.1 Betaltjänsten kan användas när köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden överenskommit om pris för Objektet och köparen/hyrestagaren/hyresgästen saknar anledning att misstänka att denne inte kommer att erhålla Varan/få tillgång till Hyresobjektet/Semesterboendet. Användning av Betaltjänsten förutsätter att säljaren/uthyraren/hyresvärden är ansluten till internetbanken hos någon av de större bankerna i Sverige.

3.2 Köparen/hyrestagaren/hyresgästen väljer vid betalningstillfället om denne önskar använda Betaltjänsten, och betalar i sådant fall Köpeskillingen genom Betaltjänsten enligt de instruktioner som ges vid betalningstillfället.

3.3 Efter betalning av köparen/hyrestagaren/hyresgästen skickar Trustly ett meddelande till säljaren/uthyraren/hyresvärden, med uppmaning att acceptera betalningen. Säljaren/uthyraren/hyresvärden medger att Trustly i samband härmed kontrollerar säljarens/uthyrarens/hyresvärdens identitet, genom att säljaren/uthyraren/hyresvärden autentiserar sig och verifierar sitt kontonummer med sin internetbank genom Trustlys system.

3.4 Avser Transaktionen en Vara, betalar Trustly ut Köpeskillingen till av säljaren angivet konto omedelbart efter det att säljaren accepterat betalningen, (avseende Hyresobjekt och Semesterboende se punkt 3.7. nedan). Till Swedbank, SEB och Handelsbanken kommer pengarna fram direkt, till Nordea och övriga banker senast nästa bankdag. Om Trustly av någon anledning anser att transaktionen är mer riskfylld än normalt fördröjs utbetalningen till säljaren med upp till 240 timmar. Säljaren meddelas då om utbetalningsfördröjningen innan betalningen accepteras och har möjlighet att avbryta affären.

3.5 Om säljaren inte accepterat betalningen av en Vara inom 72 timmar avbryts köpet automatiskt och Trustly återbetalar Köpeskillingen till köparen.

3.6 Säljaren ansvarar för att köparen erhåller Varan inom 240 timmar från det att säljaren accepterat betalningen. Varan ska levereras enligt överenskommen leveransmetod. Om Varan skickas av säljaren ska leverans ske till av köparen angiven adress och med budfirma eller liknande leveransmetod där säljaren erhåller ett kolli- eller referensnummer som gör det möjligt att spåra försändelsen. Trustly rekommenderar att Varan paketeras på ett sådant sätt att den inte riskerar att skadas under transporten. Säljaren och köparen godkänner att Trustly agerar som representant för köparen vid kommunikation med budfirman avseende försändelsen.

3.7 Avser Transaktionen ett Hyresobjekt/Semesterboende, betalar Trustly ut Köpeskillingen till av uthyraren/hyresvärden angivet konto 36 timmar efter utgången av den dagen hyrestagaren/hyresgästen fått tillgång till Hyresobjektet/ checkat in i Semesterboendet, förutsatt att hyrestagaren/hyresgästen inte framfört någon invändning mot Hyresobjektet/Semesterboendet senast 23.59 dagen efter dagen då denne fått tillgång till Hyresobjektet. Till Swedbank, SEB och Handelsbanken kommer pengarna fram direkt, till Nordea och övriga banker senast nästa bankdag (efter betalningsdagen).

3.8 Om hyrestagaren/hyresgästen meddelar Trustly att denne anser sig blivit utsatt för ett bedrägeri senast kl 23.59 dagen efter tillgång/incheckning, stoppas den automatiska utbetalningen av Köpeskillingen till uthyraren/hyresvärden.

3.9 Köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden är skyldiga att iaktta dessa allmänna villkor, samt gällande lagar och regler vid användning av Betaltjänsten. Köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden får inte använda Betaltjänsten på sådant sätt att Trustly eller annan drabbas av olägenhet eller skada.

4. Trustlys ansvar och åtaganden

4.1 Trustly är ett betalningsinstitut under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att bedriva verksamhet i EU. Trustly använder samma kryptering som bankerna och regelbundna systemkontroller utförs av oberoende säkerhetsinstitut. All kommunikation mellan Användarens webbläsare och Betaltjänsten är krypterad med Secure Socket Layer, SSL. Även all intern kommunikation mellan komponenterna i Betaltjänsten krypteras med SSL.

4.2 Trustly förbinder sig att (i) i enlighet med dessa allmänna villkor förvara Köpeskillingen och hålla den avskild från Trustlys medel enligt lagen (1944:181) om redovisningsmedel); (ii) kommunicera med köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden i enlighet med punkt 3 ovan; och (iii) utbetala/återbetala Köpeskillingen i enlighet med dessa allmänna villkor.

4.3 Trustly har rätt att förlita sig på elektroniska meddelanden, instruktioner och annan kommunikation som Användaren tillsänder Trustly i anledning av dessa allmänna villkor.

4.4 Trustlys ansvar är begränsat per Transaktion till direkt skada till ett sammanlagt belopp motsvarande det belopp som erlagts av köparen/hyrestagaren/hyresgästen i samband med Transaktionen, bestående i Köpeskilling och administrationsavgift. Trustly ansvarar inte för utebliven vinst eller annan indirekt skada eller förlust. Denna ansvarsbegränsning gäller inte vid uppsåt eller grov vårdslöshet, eller om annat följer av tvingande lag.

4.5 Användaren ska, för att inte förlora sin rätt till skadestånd, framställa krav på skadestånd till Trustly inom skälig tid från det att Användaren fått kännedom om eller borde ha fått kännedom om den omständighet på vilken skadeståndet grundas, dock senast inom ett (1) år från Transaktionen.

5. Avgifter

5.1 För användning av Betaltjänsten utgår en administrationsavgift enligt Trustlys vid var tid gällande pris, som framgår före genomförd Transaktion. Administrationsavgiften betalas av antingen av köparen/hyrestagaren/hyresgästen eller säljaren/uthyraren/hyresvärden i samband med betalning/mottagande av Köpeskillingen och återbetalas inte under några omständigheter. Betalning av Köpeskillingen och administrationsavgift ska göras i svenska kronor.

6. Bedrägeriersättning (Köpskydd/Bokningsskydd)

6.1 Trustly åtar sig enligt dessa allmänna villkor att kompensera köparen/hyrestagaren/hyresgästen i det fall denne utsätts för ett bedrägeri från säljarens/uthyrarens/hyresvärdens sida i samband med en Transaktion, genom betalning av Bedrägeriersättning enligt nedan. Med bedrägeri avses enligt dessa allmänna villkor bedrägeri eller grovt bedrägeri enligt brottsbalken (1962:700).

6.2 Bedrägeriersättning utgår med maximalt tio tusen (10 000) SEK per individuell köpare avseende Vara och femtio tusen (50 000) SEK per individuell hyrestagaren avseende Hyresobjekt och hundra tusen (100 000) SEK per individuell hyresgäst, oavsett antalet Transaktioner, och endast under förutsättning att köparen/hyrestagaren/hyresgästen polisanmäler bedrägeriet, att köparen/hyrestagaren/hyresgästen inte haft anledning att misstänka att säljaren/uthyraren/hyresvärden saknade rätt att förfoga över egendomen (beaktat omständigheterna kring köpet, egendomens beskaffenhet, priset för Objektet och de förhållanden under vilka den utbjöds) och att köparen/hyrestagaren/hyresgästen vidtar övriga angivna åtgärder enligt dessa allmänna villkor.

6.3 Vid Bedrägeriersättning inträder Trustly i köparens/hyrestagarens/hyresgästens ställe och övertar köparens/hyrestagarens/hyresgästens krav på säljaren/uthyraren/hyresvärden, upp till det belopp som täcks av Bedrägeriersättningen.

6.4 Bedrägeriersättning utgår inte vid köp av följande Varor:

1. Immateriella varor eller tjänster inklusive licenser

2. Fastigheter (inklusive, utan begränsning, bostäder)

3. Företag eller verksamheter

4. Produkter som levereras specialanpassade

5. Färdbiljetter (inklusive, utan begränsning, flygbiljetter)

6. Objekt som är olagliga att sälja eller inneha enligt svensk lagstiftning

7. Industriella maskiner som används i tillverkning

8. Objekt som motsvarar kontanter (inklusive, utan begränsning, presentkort)

6.5 Köparen/hyrestagaren/hyresgästen har inte rätt till Bedrägeriersättning om denne erhåller kompensation från säljaren/uthyraren/hyresvärden eller på annat sätt erhåller kompensation för sin förlust. Trustly har i sådant fall rätt att, helt eller delvis, återkräva utbetald Bedrägeriersättning.

6.6 Köparen/hyrestagaren/hyresgästen frånsäger sig rätten till Bedrägeriersättning om denne själv, eller via Trustly, tillser att säljaren/uthyraren/hyresvärden mottar betalning för ett Objekt tidigare än vad som bestäms enligt dessa Allmänna Villkor.

7. Hantering av begäran om Bedrägeriersättning

7.1 Innan Bedrägeriersättning begärs ska köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden försöka komma överens om hur den uppkomna tvisten kan lösas. Kan en sådan överenskommelse inte nås kan köparen begära Bedrägeriersättning enligt punkt 7.2 nedan.

7.2 Avseende en Vara skall Köparen för att ha rätt till Bedrägeriersättning, anmäla begäran om detta enligt följande:

(a) Köparen ska inom 240 timmar från det att säljaren accepterat betalningen göra en anmälan via https://trustly.com/blocket/accept. Om Köparen inte gör en anmälan inom denna tidsfrist förlorar köparen rätten till Bedrägeriersättning.

(b) Köparen ska skicka tillbaka Varan på egen bekostnad med budfirma eller liknande leveransmetod där köparen erhåller ett kolli- eller referensnummer som gör det möjligt att spåra försändelsen. Trustly rekommenderar att Varan paketeras på ett sådant sätt att den inte riskerar att skadas under transporten. Säljaren och köparen godkänner att Trustly agerar som representant för köparen vid kommunikation med budfirman avseende försändelsen. Varan ska skickas till av Trustly angiven adress. Köparen ska på Trustlys begäran uppvisa skriftlig dokumentation på att Varan återsänts.

(c) Köparen ska så snart det kan ske styrka sin identitet och tillhandahålla relevant dokumentation till Trustly, innefattande men inte begränsat till kopia av polisanmälan, relevanta kvitton, korrespondens med säljaren, tredjepartsintyg eller annan information avseende Transaktionen.

(d) Köparen är skyldig att följa de instruktioner som Trustly lämnar i sin ärendehantering vid en bedrägeriutredning.

7.3 Avseende ett Hyresobjekt/Semesterboende skall hyrestagaren/hyresgästen, för att ha rätt till Bedrägeriersättning, anmäla begäran om detta enligt följande:

(a) Hyrestagaren/hyresgästen ska senast kl 23.59 dagen efter dagen då denne fått tillgång till Hyresobjektet/ senast kl 23.59 dagen efter incheckningsdagen göra en anmälan via https://trustly.com/blocket/accept. Om hyrestagaren/hyresgästen inte gör en anmälan inom denna tidsfrist förlorar hyrestagaren/hyresgästen rätten till Bedrägeriersättning.

(b) Hyrestagaren/hyresgästen ska så snart det kan ske styrka sin identitet och tillhandahålla relevant dokumentation till Trustly, innefattande men inte begränsat till kopia av polisanmälan, relevanta kvitton, korrespondens med uthyraren/hyresväden, tredjepartsintyg eller annan information avseende Transaktionen.

(c) Hyrestagaren/hyresgästen är skyldig att följa de instruktioner som Trustly lämnar i sin ärendehantering vid en bedrägeriutredning.

(d) Bedrägeriersättning utgår ej om hyrestagaren/hyresgästen och uthyraren/hyresvärden frångått vad som angivits beträffande datum för incheckning och period vid bokningstillfället.

7.4 När en anmälan gjorts till Trustly avgör Trustly om köparen/hyrestagaren/hyresgästen har rätt till Bedrägeriersättning. För detta beslut kommer Trustly att begära in kompletterande underlag från säljaren/uthyraren/hyresvärden. Trustly bestämmer ensidigt om Bedrägeriersättning ska utgå och meddelar köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden sitt beslut via e-mail. Trustlys beslut om Bedrägeriersättning kan inte överklagas och måste följas fullt ut av både köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden.

7.5 Om Trustly finner att Bedrägeriersättning ska utgå, betalar Trustly ut denna till köparen/hyrestagaren/hyresgästen förutsatt att köparen/hyrestagaren/hyresgästen fullgjort sina åtaganden enligt punkt 7.1 och 7.2. respektive 7.3. Trustly har därefter rätt att utkräva motsvarande belopp från säljaren/uthyraren/hyresvärden enligt punkt 7.6 nedan.

7.6 I de fall då säljaren/uthyraren/hyresvärden redan mottagit Köpeskillingen, ska säljaren/uthyraren/hyresvärden återbetala till Trustly ett belopp motsvarande Bedrägeriersättningen omedelbart efter det att Trustly meddelat säljaren/uthyraren/hyresvärden sitt beslut om Bedrägeriersättning. Om full betalning inte finns registrerad på Trustlys angivna konto inom 240 timmar efter Trustlys meddelande om beslut om Bedrägeriersättning (förfallodagen) skickas två påminnelser med 168 timmars mellanrum, samt ska för varje påminnelse en påminnelseavgift om femtio (50) kr betalas till Trustly. Dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) utgår från förfallodagen. 336 timmar efter det att den andra påminnelsen skickats utan att återbetalning skett, lämnas ärendet vidare till inkassobolag eller kronofogden.

7.7 Om köparen/hyrestagaren/hyresgästen återkallar en Bedrägerianmälan, eller på annat sätt meddelar Trustly att betalning för det Objekt Bedrägerianmälan avser, ska skickas till säljaren/uthyraren/hyresvärden, frånsäger sig köparen/hyrestagaren/hyresgästen rätten till Bedrägeriersättning.

8. Förhållandet mellan Bedrägeriersättning och
s.k. chargebacks (återbetalningar eller ångerköp
vid kortbetalningar)

8.1 Så kallade chargebackgarantier enligt respektive kortutställares allmänna villkor kan, om de är tillämpliga, ge ett bättre skydd än Bedrägeriersättningen. Köparen/hyrestagaren/hyresgästen kan bland annat söka ersättning senare än 240 timmar efter det att Transaktionen skedde avseende en Vara eller avseende Hyresobjekt vid slutet av dagen för incheckning. Chargebackgarantin täcker även immateriella varor samt kan ersätta högre belopp. Om chargebackgaranti är tillämplig står det köparen/hyrestagaren/hyresgästen fritt att välja vilken ersättning denne önskar söka. Det går dock inte att begära både Bedrägeriersättning och ersättning enligt chargebackgarantin för samma skada.

8.2 Om köparen/hyrestagen ansöker om ersättning från chargebackgarantin efter det att denne anmält begäran om Bedrägeriersättning, upphör köparens/hyrestagaren rätt att begära Bedrägeriersättning och ärendet stängs av Trustly. Köparen/hyrestagaren/hyresgästen får då förlita sig endast på chargebackgarantin.

8.3 Om Trustly inte gett köparen/hyrestagaren/hyresgästen besked om Bedrägeriersättning utgår eller ej inom tidsfristen för att ansöka om ersättning enligt chargebackgarantin, och köparen/hyrestagaren/hyresgästen till följd härav inte erhåller ersättning enligt chargebackgarantin men hade varit berättigad därtill om denne sökt ersättning enligt chargebackgarantin, ersätter Trustly köparen/hyrestagaren/hyresgästen för mellanskillnaden mellan Bedrägeriersättningen och det belopp köparen/hyrestagaren/hyresgästen kunnat få ut enligt chargebackgarantin, minus eventuell ersättning som köparen/hyrestagaren/hyresgästen erhållit från säljaren/uthyraren/hyresvärden.

8.4 Innan ersättning begärs enligt chargebackgarantin ska köparen/hyrestagaren/hyresgästen och säljaren/uthyraren/hyresvärden försöka komma överens om hur den uppkomna tvisten kan lösas.

9. Support

9.1 Trustly tillhandahåller användarsupport i samband med Betaltjänsten via e-mail till direktbetalning@trustly.com.

10. Immateriella rättigheter

10.1 Samtliga immateriella rättigheter och tekniska lösningar avseende Betaltjänsten tillhör Trustly eller tredje man med vilken Trustly samarbetar, och får inte användas av Användaren utöver vad som krävs för användning av Betaltjänsten enligt dessa allmänna villkor.

11. Meddelanden

11.1 Meddelanden och annan kommunikation enligt dessa allmänna villkor ska ske via e-post eller post. Begäran om Bedrägeriersättning (enligt punkten 7) skall dock ske på sätt som föreskrivs i nämnda punkt

12. Personuppgifter

12.1 Trustly behandlar sådana personuppgifter som insamlas från Användare vid användning av Betaltjänsten i enlighet med personuppgiftslagen (1998:204) och annan tillämplig lag. Trustly behandlar dessa personuppgifter för att Användaren ska kunna använda Betaltjänsten, för att Trustly ska kunna uppfylla och administrera ingångna avtal och åtaganden och för att Trustly ska kunna uppfylla sina lagliga skyldigheter enligt penningtvättslagen (2009:62), lag (2010:751)om betaltjänster, och annan relevant lagstiftning. Trustly förbehåller sig även rätten att registrera den IP-adress som används vid användning av Betaltjänsten samt ytterligare information om Användarens tekniska utrustning, i syfte att kunna identifiera Användare om tvist uppkommer samt för att förhindra brott mot penningtvättslagen, bedrägerier eller liknande brottslig handling..

12.2 Trustly har rätt att lämna ut Användarens personnummer, namn, adress (post och e-post), telefonnummer, samt annan insamlad data enligt punkt 12.1 och vid behov kontonummer till polismyndigheten och andra myndigheter i samband med granskning av en betalningstransaktion i syfte att kunna säkerställa förebyggande, undersökning och avslöjande av brott mot penningtvättslagen, bedrägerier eller liknande brottslig handling.

12.3 Som angetts i punkt 2.2 ovan ingås avtal om en Transaktion mellan köpare/hyrestagare och säljare/uthyrare. Som ett led i ingåendet av sådant avtal om en Transaktion, avseende såväl Vara som Hyresobjekt, blir information kring köparens/hyrestagarens och säljarens/uthyrarens identiteter kända för båda parter.

12.4 Trustly har rätt att använda transaktionshistorik och information om köpbeteende, inklusive information om köpare/hyrestagare respektive säljaren/ uthyrare, för kommersiell efterbearbetning, såsom exempelvis statistisk, analys och riktad marknadsföring till Användare via e-mail, SMS och på annat sätt. Trustly har även rätt att lämna ut nämnda information till sina samarbetspartners i samma begränsade syfte. Som Användare har du möjlighet att i samband med utskick av marknadsföring tacka nej till fortsatta utskick.

12.5 Trustly har rätt att inhämta upplysningar om betalningsanmärkningar och/eller skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten och annan relevant information om Användare baserat på lämnade personuppgifter, inklusive rätt att samköra lämnade personuppgifter mot tillgängliga externa register hos tredje man, och i samband därmed inhämta personuppgifter avseende Användare från nämnda externa register, för att kunna säkerställa förebyggande av brott mot penningtvättslagen, bedrägerier eller liknande brottslig handling.

12.6 Genom godkännandet av dessa allmänna villkor föreanvändning av Betaltjänsten samtycker Användaren till ovan angiven behandling av personuppgifter. Samtycket omfattar även behandling av personuppgifterna via Internet inklusive överföring av dessa till tredje land utanför EU. Genom att meddela Trustlys kundservice (via direktbetalning@trustly.com) kan Användaren begära att personuppgifter om Användaren rättas. Användaren har också rätt att begära från Trustlys kundservice (via direktbetalning@trustly.com) att en gång per år få information om hur Användarens personuppgifter behandlas.

13. Force majeure

13.1 Om Trustly förhindras fullgöra sina åtaganden enligt dessa allmänna villkor på grund av omständighet som Trustly inte kunnat råda över och som Trustly inte skäligen kunde förväntas ha räknat med, och vars följder Trustly inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit, inkluderat men inte begränsat till allmän arbetskonflikt, krig, eldsvåda, blixtnedslag, terroristattack, ändrad myndighetsbestämmelse, myndighetsingripande samt fel eller försening i tjänster från underleverantör på grund av omständighet som här angivits, ska detta utgöra befrielsegrund som medför framflyttning av tidpunkt för prestationen och befrielse från påföljd.

14. Överlåtelse

Trustly har rätt att när som helst överlåta sina rättigheter och skyldigheter enligt dessa allmänna villkor till bolag inom samma koncern. Trustly har även rätt att i annat fall överlåta sina rättigheter och skyldigheter enligt dessa allmänna villkor, förutsatt att det övertagande bolaget skäligen kan förväntas fullgöra sina skyldigheter enligt dessa allmänna villkor på ett för Användaren tillfredsställande sätt. Trustly har vidare alltid rätt att överlåta krav på betalning till inkassoföretag eller liknande.

15. Tvistelösning och tillämplig lag

Tvist i anledning av dessa allmänna villkor ska avgöras av allmän domstol i enlighet med svensk rätt.